2016. július 29., péntek

Könyvek, amelyek gyakran eszembe jutnak + UPDATE


Long time no see, de senkit sem érdeklő magyarázkodás helyett sokkal érdekesebb szerintem, hogy  ebben a posztban Katacita blogjától inspirálódva (és kicsit az utóbbi időben alkoholmentesen megittasodva) összegyűjtöttem én is azokat a könyveket, amelyek időről-időre visszatérnek hozzám. Ezek a könyvek emlékek, mankók, újra felidézett hangulatok, vízparti nyaralások, félelmek, barátságok és szerelmek hűséges őrzői. Lényegében akármilyen közhelyesen is hangzik, de belőlük nőttem, formálódtam én is, számomra nemcsak papírlapok lapszámmal és borítóval ellátott együttesei, sokkal többek annál...


(Valamilyen rendszert muszáj volt a fejemben felállítani, így a kronológiai sorrend mellett döntöttem.)

Jacqueline Wilson: A kofferes kislány - Az első kifejezetten kislányoknak íródott gyerekkönyvem! Felnőtt fejjel visszatekintve egy igen komoly témát dolgoz fel, ugyanis szülei válásának történetét mutatja be a kislány szemén keresztül. Ezalatt a nehéz időszak alatt Andy és plüss nyuszija, Retek, számos kalandba bonyolódik Szederlakban. A könyv kapcsán még külön kiemelném Nick Sharratt illusztrátori munkáját.

Révay József: Aranygyűrű - A fotón felülről a második könyv, jóformán alig látszódik valami a a gerincén, még anyukám Pöttyös-sorozatából származik. 8-9 éves lehettem, amikor itthon lábadoztam a szokásos mellhártyagyulladásaim okán, igen, ilyen lazán toltam az életet. :D Szóval lekaptam a könyvespolcról és annyira beszippantott, hogy 2 nap alatt kiolvastam. Rajongásom éppen teljes pompájában ragyogott a Római Birodalom iránt, a főszereplője pedig egy ebben a korban élt kislány, Polla. Külön érdekessége egyébként, hogy a szerző egy Rómában tett látogatása során a római Nemzeti Múzeum egy leány gyermeket ábrázoló szobrának történetét írta meg...

William Defoe: Robinson - Van olyan ember, aki nem szerette ezt a könyvet? Ennek hatására kezdtem napló írásba, plusz a könyvhöz mellékelt sziget térképet mindig ott szorongattam magam mellett és végig követtem az olvasással párhuzamosan.

Gerlóczy Márton: Igazolt hiányzás - Az IC-n olvastam először Pestre menet, ahogy kinyitottam a könyvet ki is esett belőle a menetjegy. "A betonsivatagos fővárosi környezet, egyszóval: a nagy, büdös élet." Humoros, de mégis ott van benne minden szarkazmussal átitatott ifjúkori küzdelem. Három szóval: nagyon bírom Marcit. Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége - Ez a könyv valószínűleg patikamérlegen íródott, legalábbis szerintem. Az egyik kedvenc bölcselkedő regényem. Az élet könnyűsége, abban rejlik, hogy megismételhetetlen... De hol van a határ ebben a szabadságban? Miért is kell, hogy valami keretet adjon a cselekvéseinknek? Erről nem olvastam elemzésekben, de szerintem másik nagy alapkérdése, hogy valaki szabadsága miben korlátozza a másik egyén függetlenségét? Máris beindult az agyam, nagyon ajánlom, ha még nem olvastátok!

Eugene O'Neill: Amerikai Elektra - Ez az olvasmány megtöri a mintát, mivel ez esetben egy drámáról van szó. Drámát olvasni a legkülönlegesebb élmény! Olyan, mintha egy színházi előadást néznék végig. Ezt a dráma szeretetet még az OKTV-nek köszönhetem, ennek keretében olvastam el az Amerikai Elektrát, amely Szophoklész: Antigoné történetének feldolgozása. A Mannon-ház történetét meséli el New Englandben, 1865-ben. 

Isabel Allende: Kísértetház - Először a megfilmesített változatot láttam Meryl Streep és Jeremy Irons főszereplésével, aztán került kezembe a könyv. Száz év magányhoz hasonló generációs dráma, közel állnak hozzám az ehhez hasonló családregények is. Emlékezetes azért is, mert a pénzügyi jog szigorlatom előtt volt szerencsém hozzá és már idegességemben is ezt olvastam. :D

Natascha Kampusch: 3096 nap - Ez a könyv maga a borzalom. Legalábbis azért, amiért egyáltalán megíródott. Nataschát ugyanis 10 éves korában egy Wolfgang Priklopil nevű állástalan híradástechnikus elrabolta és 8 éven át fogságban tartotta. Ezt a 8 évet és elrablásának, majd szabadulásának körülményeit dolgozta fel a könyvben. Hihetetlen milyen lelkierővel vészelte át ezt az időszakot és miként próbálta még a legnehezebb helyzetekben is manipulálni fogvatartóját. Nem egy easy read, de mindenképpen nyomot hagyó könyv.

Valahol meg kellett húzni a határt, ezt a 8 könyvet emeltem most ki, de ha érdekelnének még esetleg titeket könyves bejegyzések azokra is nyitott vagyok. Maradnak természetesen a beauty témájú posztok is, de lesznek további photoblog bejegyzések, illetve más hobbikat is szeretnék beleszőni a tartalomba. Kicsit lifestyleosodna az irány, de remélem ezt nem bánjátok! Szoktátok kérdezni, hogy miújság a blogsale oldallal, amint láthatjátok jelen állapotában üres. Viszont minden aktuális eladnivalóm feltöltöttem a Krémmániás adatlapomra, ezt ITT találjátok, ha érdekel titeket.

4 megjegyzés:

 1. Jöhetnek még könyves bejegyzések, szívesen olvasom őket!

  VálaszTörlés
 2. A Kundera regény már így is rajta volt a könyves bakancslistámon, de a 3096 napot is hozzáadtam, mert nagyon érdekesnek tűnik. Mostanában egyébként is "books to read before you die" és "books everyone should read" szerű listákról szemezgetek, kicsit mélyebb, elgondolkodtatóbb könyvek után kutatva.
  Én nagyon örülök a könyves, fotós és egyéb lifestyle bejegyzéseknek, azok a kedvenceim!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy én is feltehettem pár könyvet a képzeletbeli könyvespolcodra. :) Lehet én is "gyártok" egy hasonlót, sajnos van pár hiányosságom, nagyon elhanyagoltam az olvasást az utóbbi időben.

   Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...